Date
April 10, 2023
Topic
Alüminyum Ekstrüzyon
Alüminyum Ekstrüzyon Nedir?
Alüminyum ekstrüzyon, alüminyum alaşımının bir kalıp içerisinden geçirilerek belirli bir kesit şekli oluşturulduğu bir üretim sürecidir. 

Alüminyum Ekstrüzyon Nedir?

Alüminyum ekstrüzyon, alüminyum alaşımının bir kalıp içerisinden geçirilerek belirli bir kesit şekli oluşturulduğu bir üretim sürecidir. 

Bu süreçte, alüminyum ısıtılır ve yüksek basınç altında kalıptan geçirilir, böylece alüminyum profil elde edilir. Elde edilen bu profiller, inşaat, otomotiv, mobilya, elektrik-elektronik ve birçok farklı endüstride kullanılabilir. Projeye göre özel alüminyum profiller oluşturulabileceği gibi standart profiller de oluşturulabilir.

Alüminyum profiller, hafif, dayanıklı ve şekillendirilebilir olması nedeniyle çeşitli uygulamalarda tercih edilir.

Alüminyum özel şekillere nasıl ekstrüde edilir?

Bir alüminyum ekstrüzyonu oluşturmanın ilk adımı, kullanım amacına uygun şekli tanımlamaktır. Gerekli şeklin tasarlanması, kalıpların oluşturulması ve bu süreçte bir kalıp üreticisi ile çalışılması ile başlar. Ekstrüzyon kalıpları, sınırsız çeşitlilikte şekil ve boyut oluşturacak şekilde yapılabilir. Kalıplar, katı, yarı-içi boş ve içi boş şekillerin kombinasyonlarını içerebilir. Kalıp oluşturulurken, alüminyumun nihai şekle nasıl ekstrüde edileceğine ilişkin birçok faktör göz önünde bulundurulur.

Alüminyum şeklin gerçek üretimi, Altim Alüminyum'da gerçekleşir. Altim Alüminyum, nihai alüminyum profili oluşturmak için takım kalıbını ve ekstrüzyon presini yapılandırır. Ekstrüzyon işleminde, bir alüminyum kütük kullanılır. Bu kütük, belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak yumuşak ve dövülebilir hale getirilir.

Ekstrüzyon Tesisimiz


Yumuşatılmış alüminyum kütük daha sonra pres kabına aktarılır ve burada ekstrüzyon presine yapışmayı önlemek için bir yağlayıcı uygulanır. Pres, alüminyum kütüğü kalıp boyunca sıkıştırarak büyük bir basınç uygular. Bu işlem sonucunda, kalıbın diğer tarafından çıkan, tutarlı bir şekilde şekillendirilmiş uzun bir alüminyum profil elde edilir. Ekstrüde edilen profil, alüminyumun kalıp açıklığı ile aynı şekilde uzatıldığı bir salgı masasına geçer. Daha sonra, yeni oluşturulan şekil soğutulabileceği, gerilebileceği ve istenen uzunlukta kesilebileceği bir istasyona aktarılır.

Alüminyum soğuduktan sonra, profil düzleştirme ve sertleştirme için bir sedyeye taşınır. Sertleştirilmiş ekstrüzyonlar, gerekli nihai uzunluklara göre kesilmek üzere bir testereye getirilir. Son adımda, ekstrüzyonlar yaşlandırma fırınlarında ısı ile işlenir, bu da yaşlanma sürecini hızlandırarak alüminyumu sertleştirir.

1. Alüminyum Billet (Kütük) Hazırlığı:

• Ekstrüzyon işlemi için öncelikle alüminyum alaşımından yapılmış bir billet (kütük) hazırlanır. Bu kütükler, genellikle silindirik formdadır ve işlemin başlangıç malzemesidir.

2. Isıtma:

• Alüminyum kütük, ekstrüzyona uygun hale gelmesi için ısıl işlem görür. Bu işlem, alüminyumun yaklaşık 400-500°C’ye kadar ısıtılmasıyla gerçekleşir. Isıtma işlemi, alüminyumun şekillendirilebilirliğini artırır.

3. Ekstrüzyon Kalıbı:

• İstenen özel şekil, bir kalıp içerisinde tasarlanır. Kalıp, alüminyumun geçerken alacağı kesit şeklini belirleyen çelikten yapılmış özel bir araçtır.

4. Ekstrüzyon İşlemi:

•Isıtılmış alüminyum kütük, yüksek basınç altında hidrolik bir pres ile kalıptan geçirilir. Bu işlem sırasında alüminyum, kalıbın şeklini alarak uzun bir profil haline gelir.

• Ekstrüde edilen profil, genellikle istenilen uzunlukta kesilmeden önce bir soğutma bandından geçirilir.

5. Son İşlemler:

• Ekstrüde edilen profiller, düzeltme, kesme, delme gibi işlemlerle nihai formuna getirilir. Ayrıca, mekanik özelliklerini artırmak için ısıl işlemden geçebilir veya yüzey kaplama işlemleri uygulanabilir.

6. Yüzey Kaplama (Opsiyonel):

• Alüminyum profil, estetik ve koruyucu amaçlarla eloksal kaplama, toz boya veya diğer kaplama işlemlerine tabi tutulabilir.

Bu süreç sayesinde alüminyum, pencere çerçeveleri, kapı profilleri, elektronik cihaz kasaları, mimari yapı elemanları gibi özel şekillere sahip ürünler haline getirilir. Ekstrüzyon, alüminyumun hafifliği ve dayanıklılığı ile birleştiğinde, çok çeşitli endüstrilerde kullanıma uygun ürünlerin üretilmesine olanak tanır.